Att återvinna kläder

  • Posted on: 10 October 2017
  • By: admin
Kläder på hängare

Klädindustrin är något som sliter otroligt mycket på miljön. För att tillverka ett plagg krävs väldigt mycket vatten, energi och mänsklig arbetskraft. Att slänga ett plagg så fort det inte längre är ”perfekt” är då att kasta bort alla dessa resurser och den energi som används för att skapa plagget. Därför kommer här några tips som kommer göra att kläderna blir något bra istället för att eldas upp tillsammans med andra hushållssopor.

Ta hand om dina plagg

Detta är en förebyggande punkt. Om du inte vill att ditt plagg ska tappa formen, förändras i kvalitén eller bli fult så är det viktigt att man tar hand om det. Den viktigaste informationen finns alltid i lapparna och denna information borde alltid följas. Sedan finns det andra saker man kan ta hänsyn till, som att inte tvätta plagget för ofta då det sliter plagget för varje tvätt. Självklart borde du tvätta dina kläder men så länge plagget inte påverkats av att det inte har tvättats så behöver det antagligen inte tvättas.

Återvinning av kläder

Klädåtervinning kan handla om flera olika saker. Fibrerna i tyget kan användas till andra saker, kläderna kan sys om och bli nya kläder eller så kan de glädja någon annan. De kläder som är hela och rena är bäst att lämna in till en insamling som säljer kläderna inom second hand där pengarna som tjänas går till något bra, samt att den som köper plagget får ett för denne helt nytt plagg för en hyfsad summa.
Den som själv vill få en slant för sitt gamla plagg kan sälja det på internet eller till någon denne känner, testa någon försäljnings sida eller en lokal facebookgrupp! Om du är kreativ och har ett plagg som du tröttnat på men som har bra material så kan du sy om den till något nytt, eller använda tyget till något annat kul projekt.

De plagg som inte går att använda igen kan till viss del återvinnas genom att man tar vara på olika material och kan skapa nya material av dessa. Till sist går de plagg som inte går att utvinna materialen ur till energiåtervinning där de förbränns och energin ur detta används igen i uppvärmning samt för att skapa elektricitet.
Smart återvinning

Många klädaffärer tar idag emot textilier som kunderna inte längre vill ha och ofta kan man få olika former av belöningar som tack för att man lämnar in dessa kläder. De olika kedjornas system skiljer sig men här är ungefär hur kläderna sorteras:

• Användbara kläder: säljs inom second hand så att andra kan få ta del av dem.

• Slitna textilier: Återanvänds som andra saker, ex. trasor,

De som inte går att använda igen: Återvinns genom att utvinna fibrerna och använda dessa som utfyllnadsmaterial och ex. isolering.

Så, istället för att slänga eller lägga de kläder du inte längre vill ha på hög så är det bättre att återvinna dem. Men kom ihåg, det allra bästa för miljön är att tänka en extra gång innan du handlar kläderna så att du inte måste slänga dem inom kort.