Kompostera för miljön

  • Posted on: 10 October 2017
  • By: admin

När man bor i hus eller har ett intresse för antingen återvinning eller odling så är kompostering något man gärna gör. Kompostering har flera olika fördelar så som:

1. Minskade hushållssopor: Det vi slänger i hushållssoporna, alltså det vi inte återvinner bränns upp. Visst återvinner man energin genom att ta vara på värme för att skapa el igen men det släpps ändå ut ämnen som inte är jättebra för vår miljö. Om du då kan minska dina hushållssopor är det ett enkelt sätt att spara på miljön. Samt att det är slöseri på det som kan ge perfekt jord att bara låta det eldas upp.

2. Fantastisk odlingsjord: Kompostjorden som blir efter att materialen har brutits ner är fantastisk att odla i då den innehåller alla de näringsämnen som funnits i det som har brutits ner.

3. Kul: Det är fantastiskt att kunna ta reda på sina rester genom att kompostera dem och sedan kunna få någonting ut av det! Barn tycker ofta att det är kul att något sådant kan hända pga. de nedbrytare som jobbar i komposten. Det är ett perfekt lärotillfälle för de små om återvinning och olika kretslopp.

Så komposterar du

Allt från naturen bör komposteras – som frukt, ägg och grönsaker.
Vad för system ni ska använda beror på vad det är som ska komposteras, handlar det om endast trädgårdsavfall så räcker det med en hög på marken, men vill man kunna bli av med köksavfall så behöver man tänka på några andra saker. Djur så som råttor ska inte kunna ta sig till komposten då de kan sprida sjukdomar och förstöra själva nedbrytningsförloppet. Därför måste komposten vara försluten med ett lock eller genom någon annan anordning. Många väljer också att placera komposten avlägset på sin tomt då det kan hända att viss lukt sprider sig som inte är så trevlig att ha precis bredvid uteplatsen.

I kökskomposten kan du slänga allt som är nedbrytbart så som matrester och äggskal men det finns vissa saker som inte passar i kökskomposten som kött och väldigt hårda och stora livsmedel då dessa tar väldigt lång tid att bryta ner.

För den som vill skynda på nedbrytningen eller ha särskilda egenskaper i jorden som skapas av komposteringen så finns det olika tillsatser som man kan använda. Dessa är dock egentligen inte absolut nödvändiga då nedbrytarna klarar deras jobb utan problem utan hjälp. Vill man se till att nedbrytningen är jämn och konturenlig så kan det dock vara bra att se till att komposten hålls fuktig och hyfsat varm. Då blir resultatet såhär bra:

Så funkar det

Många tänker på maskar när nedbrytning diskuteras och det är absolut sant att det är maskarna som gör den största nyttan men det finns även andra organismer som hjälper till. Dessa äter det material som tillsätts i komposten för att senare göra sig av med det, och det är detta som är jorden. När ex. maskarna kryper omkring så blandar de även om avfallet så att luft kan ta sig ner i jorden och då hjälpa andra organismer att fortsätta nedbrytningsprocessen.

Att använda kompostens produkt

När nedbrytningen är färdig och materialen har blivit oigenkännliga i jorden som skapats så är det dags att använda den. Plantera blommor, grönsaker, träd eller vad som helst i den perfekta jorden som kommer göra att växterna trivs utmärkt!