Byt bara ditt mobilabonnemang, inte telefonen.

  • Posted on: 13 February 2018
  • By: admin
Återanvända mobiltelefoner

Visste du att det är dåligt för miljön att byta telefon för ofta? Så nästa gång du jämför mobilabonnemang, passa på att ta ett utan telefon. Det blir inte bara billigare för plånboken – det är bättre för miljön också. Mobiltelefoner och deras miljöpåverkan hamnar lätt i skymundan om man jämför med omvärlden – vilket inte är helt befogat. Greenpeace USA släppte i sin rapport 2017 information om användandet av smartphones har påverkar miljön de 10 senaste åren. Ledtråd: det är inte bra. Rapporten visar att ungefär 968 TWh har använts för att skapa mobiltelefoner sedan 2007 – det är lika mycket som en årsförbrukning av el i Indien – ett av världens mest tätbefolkade länder.
Sedan 2007 har det, enligt samma rapport, producerats 7.1 miljarder smartphones. Det är mer än en telefoner per person i HELA världen. Och vet du vad det värsta är? 78% av de telefonerna som har producerats under den perioden är idag helt oanvändbara på grund av föråldrad hårdvara och gammal teknik. Det är ungefär 5.5 miljarder telefoner – telefoner som förmodligen ligger och skräpar hemma i byrålådan, på soptippen eller i sommarstugan.
I snitt har 15% av mobiltelefonerna som produceras utbytbart batteri, vilket innebär att ungefär 85% av telefoner måste ersättas om batteriet skulle gå sönder eller bli dåligt. En telefon som är helt funktionell, måste kastas för att en mindre komponent inte är utbytbar – det är miljöförstöring i sitt esse.
Det slutar inte där – under endast 2014 var avfallet ifrån smartphones beräknat till 3 miljoner ton, enligt en studie ifrån United Nation University. Mindre än 16% av det globala smartphone-avfallet återvinns för att skapa nya telefoner. Det beteende är inte hållbart – så nästa gång du ska byta abonnemang, beställ ett utan telefon. Spara på miljön och gör din plånbok en tjänst genom att jämföra mobilabonnemang. Din telefon kommer garanterat hålla ett par år till – spara på miljön istället.