Spara på miljö och plånbok med ränta

  • Posted on: 6 January 2018
  • By: admin

Ett inte fullt så vanligt miljötips kommer här: sätt in dina sparpengar på ett sparkonto med den bästa räntan du kan hitta. På så sätt kommer dina pengar växa så säkert som möjligt, och under tiden kommer du inte heller slösa bort dem genom konsumtion. För att vara säker på att du inte kommer använda dem till konsumtion kan du låsa in pengarna under en viss tid, vilket också ger en högre ränta.

Högräntekonto eller vanligt sparkonto

Det är lite skillnad på ett högräntekonto och ett vanligt sparkonto. Högräntekontot har, som det låter, den bästa räntan av de två till en (oftast) högre risk. Det kan till exempel handla om att det inte omfattas av den statliga omsättningsgarantin, eller att företaget bakom kontot använder pengarna till en mer lukrativ marknad, som snabblån. Ett sparkonto hos valfri bank idag ger nästan ingen ränta alls, eftersom att räntan på vanliga bolån hos bankerna också är väldigt låg. Dina sparpengar används av banken till att låna ut till andra med låg ränta, och därför får du också en låg sådan.

Säg att du har några tusenlappar som du vill ska öka i värde, men inte vill ta risk över aktiemarknaden. Är du inte så insatt så kan aktier vara lite svårare att sätta sig in i än vanliga sparkonton. Då är det bästa alternativet för dig ett högräntekonto. Om du sedan vill öka risken och vinsten lite mer så välj ett utan insättningsgaranti.

Spara för att leva mer hållbart

En bra anledning till att spara pengar är att du i framtiden kommer få mer valmöjligheter om hur du vill spendera din tid. Drömmer du om att flytta ut på landet, odla dina egna grönsaker och rotfrukter och leva mer av naturen, behövs ändå ett litet sparkapital. Att ha lite pengar på kontot är en säkerhet, även om du strävar efter att återvinna så mycket som möjligt och lämna ett litet ekologiskt fotavtryck.